Tam kan sayımında bakılan Lym(Lenfosit), bir lökosit (akyuvar) tipidir. Kanda dolaşan lökositlerin yaklaşık olarak yarısını oluştururlar. LYM, bağışıklık sistemimizde bulunan ve kemik iliğinde üretilen bir tür beyaz kan hücresidir. Lenfositler vücudu bakteri ve virüslere karşı korurlar.
Lenfosit Türleri
Doğal Öldürücü Hücreler: Doğal bağışıklığın bir parçası olan bu hücreler, tümörlere ve virüslerle karşı savunmasında en büyük rolü oynarlar.
T-Lenfositleri: Bağışıklık sistemimizin en önemli unsurlarından biridir. Kanda dolaşan bütün lenfositlerin % 80’ini oluşturur.
B-Lenfositleri: Bu hücre çeşidi de uyarıldıklarında antikor üreterek savunma sistemimize büyük katkıda bulunur.
Lym normal değeri nedir?
Lökositlerin %20-50 kadarı lenfositlerdir. Bir mikrolitre kanda 1000 ila 4800 lenfosit olmalıdır. Bu da kan hücrelerinin %15 – %40’ını oluşturmaktadır. Eğer lenfosit sayısı %15’in altına düşerse, düşük olarak kabul edilir.
Lym değeri düşüklüğü ve tedavisi
Kandaki lenfosit sayısı %15’in altına düşerse bu sonuç, vücudun enfeksiyona karşı direncinin düşük olduğunu gösterir. Bu durumda kişi kanser ve tümör gibi rahatsızlıklara karşı savunmasızdır. Lym düşüklüğüne sebep olacak bir çok etken vardır. En çok karşılaşılan sebeplerden birisi lenfositlerin, lenf düğümlerinde takılmasıdır. Ayrıca aşırı üzüntü ve stres de lenfosit sayısının düşmesine sebep olabilir. Örneğin çok üzgün veya stresli olduğumuz günlerde genelde hasta oluruz. Çünkü bağışıklık sistemi üzüntü ve stres gibi faktörlerden olumsuz etkilenir. Lym düşüklüğü, çoğu durumda kolay kontrol altına alınabilir ve antibiyotik gibi ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Lym düşüklüğü durumu genellikle kolay tedavi edilir ve telaş gerektirecek bir durum değildir. Hemen akla en kötü ihtimaller getirilmemelidir. Belli aralıklarla kan testi yaptırarak lenfosit değerlerinin kontrol edilmesi gerekir. Lym düşüklüğü, erken teşhis edildiğinde daha basit tedavi edilebilir. Erken teşhis durumun daha da ilerlemesine fırsat vermeden tedavi edilmesi kolaylaştırır.
Lenfosit düşüklüğü tedavisinde en önemli aşama ise bu rahatsızlığın sebebini bulmaktır. Peki lym düşüklüğünün nedenleri neler olabilir?
Lym değeri düşüklüğü nedenleri
1. Aplastik Anemi: Kemik iliğinin yeni hücre üretememesi durumudur. Aplastik anemi kişiyi bitkin bırakır. Her yaşta görülebilecek bir durumdur. Bir anda meydana gelebilir. Aplastik anemi tedavisinde ilaç tedavisi işe yaramazsa kemik iliği nakli tavsiye edilir.
2. Bulaşıcı Hastalıklar: Verem, AIDS gibi bazı bulaşıcı hastalıklar lenfosit düşüklüğüne sebep olabilir.
3. Otoimmün Hastalıkları: MS hastalığı, deri veremi ve romatoid artrit lenfosit düşüklüğüne neden olan otoimmün hastalıklarındandır. Hastanın cinsiyeti, yaşı, hayat tarzı ve aile öyküsü bu hastalıklara yakalanma ihtimalini artıran etkenlerdendir.
4. Kan Kanseri: Lenfosit düşüklüğüne yol açabilir. Lenfoma ve lösemi LYM düşüklüğünün belirtileridir. Kanser hastaları için, radyasyon tedavisi ve kemoterapi tedavisi en uygun yöntemlerdir. Bununla birlikte, radyasyon ve kemoterapi lenfosit sayımının daha da düşmesine sebep olacaktır.
5-Kalıtsal Hastalıklar: Kalıtsal hastalıklar, hücre büyümesini azaltarak lym sayısının düşmesine sebep olur. Kalıtsal hastalıklara örnek olarak Wishott-Aldrich sendromu ve DiGeorge anomalisi sayılabilir.
Ayrıca, ilerlemiş malign hastalıklar, evre II-III Hodgkin hastalığı, ağır sol kalp yetmezliği, kemoterapi, radyoterapi, Cushing sendromu, stres, Miyastenia gravis, böbrek yetmezliği, Miliyer tüberküloz gibi rahatsızlıklar Lym Düşüklüğüne sebep olabilir.
Lym değeri yüksekliği ve tedavisi
Eğer lym sayısı %55’in üstünde ise lenfosit yüksekliğinden bahsedilebilir. Lenfositlerin yüksekliği vücutta bir enfeksiyon varlığından bahseder. Aslında lym değerinin yüksekliği hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sistemimizin bir tepkisidir. Lenfosit yüksekliği hiçbir belirti göstermeyebilir ve bir doktorun bu durumun sebebinin ciddi veya zararsız olduğunu belirlemesi gerekecektir. Çeşitli enfeksiyonlar ve otoimmün bozuklukları lenfosit yüksekliğinin yaygın sebepleridir
Lenfosit Değerinin Yükselmesine Yol Açan Bazı Sebepler
1- İnfeksiyon hastalıkları
-Grip: Lenfosit sayısını artırabilecek bir solunum hastalığıdır. Tedavisi dinlenme ve sıvı alımını artırmadır. Vitamin destekleri faydalı olabilir.
-Boğmaca: Lenfosit yüksekliği boğmaca sebebiyle ortaya çıkmış olabilir. Öksürük ilaçları genellikle işe yaramaz. Reçeteyle yazılan antibiyotikler olduğu gibi bu hastalık aşı ile de tedavi edilebilir.
-CMV Enfeksiyonu: CMV enfeksiyonu (sitomegalovirüs) oldukça yaygın olmakla birlikte, anne sütü, sperm, idrar, salya ve kan gibi vücut sıvıları ile bulaştığı için de oldukça fazla insanı etkiler. Enfeksiyon ömür boyu sürse de insanlar nadiren CMV belirtileri gösterirler. Zayıf bağışıklık sistemi olan ya da hamile olan hastaların bu durumdan etkilenme ihtimalleri daha yüksektir. Bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır.
-AIDS: AIDS, HIV virüsünün vücuda girmesinin sonucu oluşan kronik bir hastalıktır. HIV bağışıklık sistemine zarar verir ve böylece vücudun hastalık ile savaşmasını önler.
2- Ülseratif kolitis
3- Crohn hastalığı
4- Vaskülitler
5- İlaç hipersensitivitesi
6- Addison hastalığı
7- Tirotoksikozis
Bu hastalıkların dışında başka birçok enfeksiyon lym yüksekliğine sebep olmuş olabilir. Doktorunuz sizdeki diğer belirtileri ve testleri değerlendirerek altta yatan nedeni tespit edecek ve buna göre en uygun tedavi sürecini başlatacaktır.