Kızma birader oyunu en az 2 kişi ile en çok 4 kişi ile oynanır. Her oyuncunun 4 adet piyonu vardır. Siyah, kırmızı, yeşil ve sarı renkteki piyon takımlarından herkes dilediği rengi seçer. Kızma birader oyununda saat yönünde ilerlenir. Oyuncular hangi rengi seçtiyse o rengin olduğu köşeye (kaleye) 4 adet piyonunu koyar. Oyunda amaç, bu 4 tane hapsedilmiş piyonu oyun tahtasının ortasında bulunan kendi renk grubuna kaçırmaktır. Sırayla olmak üzere her oyuncu tek tek zar atar.
Kızma Birader Nasıl Oynanır
Oyunun başlangıç aşamasında, zarla 6 atan kişi 1 piyonunu dışarı çıkarır ve ondan sonra zarla attığı her sayıyla saat yönünde ilerler. Oyuncu oyuncunun piyonuna denk gelirse alttakinin piyonu tekrar başladığı köşeye hapsedilir. Oradan tekrar çıkabilmesi için zarla 6 atması gerekir. Bu oyunda rakibin piyonlarını mümkün olduğu kadar yakalayıp başlangıç yerine geri gönderin. Oyun sırasında piyonlarınızı rakip piyonlara yakalanmadan oyun tahtasının ortasında bulunan güvenli noktaya (hedef noktaya) ulaştırın. Oyuncu, kendi renk grubunda güvenli noktaya girdiğinde rakip piyonlar o piyona bir şey yapamazlar. Zaten oyunun amacı da kalede bulunan tüm piyonları bu güvenli noktaya ulaştırmaktır.
Kızma Birader Oyununun Oynanışı
Almanca ismi Mensch Aergere Dich Nicht olan bazı ülkelerde Ludo Oyunu olarak bilinen Kızma Birader oyununa 4 taşın hepsi kale alanında başlar. Kızma Birader oyuncuları her tura zar atışıyla başlar. Eğer 6 gelirse, oyuncunun tekrar zar atma hakkı olur; zarları tekrar atar ve hamle yapmak için seçilen taş kullanılır. Başlama pozisyonuna taş çıkarabilmek için mutlaka 6 atılmalıdır, aksi halde zarla 6 gelene kadar kale alanından çıkılamaz. Zar ile 6 atana kadar beklemek zorunda kalırsınız. Aynı anda birden fazla taş (piyon) ile oyun oynanabilir. Bunun için zarla 6 atıldığında oyuncu isterse kaleden piyon çıkarabilir. Eğer oyuncunun bir yol üzerinde birden fazla taşı bulunuyorsa hangi taş ile devam edeceğine karar vermekte özgürdür. Kızma Birader oyununda oyuncunun hamlesi rakibinin taşının bulunduğu yere geliyorsa, o taş ele geçirilmiş olur ve tekrar kendi kalesine geri dönmek zorunda kalır. O kadar yolu ilerledikten sonra tekrar en baştan başlamak gerçekten çok sinir bozucudur. Oyunun adı da zaten bu sinir bozucu duruma düşmekten gelir. Kızma Birader oyununda aynı renkteki taşlar birbirlerinin bulunduğu yuvarlağa asla gidemezler. Kızma Birader oyununda gelen zarla geçerli bir hamle yapılamıyorsa oyuncu mecburen pas geçer.
Kalede bulunan 4 piyonun hepsini dikdörtgen alanda yani güvenli noktada (hedef noktada) biriktiren oyuncu oyunun galibi olur.
Kızma Birader Oyunu Nasıl Oynanır. Örnek Verelim.
Bu güzel oyunun biraz daha iyi anlaşılması için örnek verelim. Oyunda 4 arkadaş olduğumuzu düşünelim. Bu arkadaşların ismi de Deniz, Berkay, Kuzey ve İdil olsun. Oyunun başında herkes 4 adet piyonunu kendi rengindeki kalesine koyar. Oyunda amaç söylediğimiz gibi kenardaki kaleden çıkarak orta alandaki kendi renginizdeki alana girmektir. Tabii rakibi de mümkün olduğu kadar başlangıç durumundaki kalesinde tutmaktır.
Herkes rengini seçtiyse haydi oyuna başlayalım. Herkes 1 adet zarı sırayla tek tek atar. Amaç zarla 6 atmaktır. 6 atmadığınız sürece kaleden çıkamazsınız. Zarla 6 attığınızda bir piyonu kaleden çıkarın başlangıç kısmınıza koyun. Zarla 6 atan kaleden çıkar ve zarı bir kez daha atma hakkı olur. Tekrar attığında 3 geldiyse. 3 kare öne yani saat yönünde ilerleyin. İdil zar atımında ilk 6 yı atan oyuncu olsun. Avantajlı olur ve oyuna başlangıç kısmına piyonunu koyarak başlar. Artık sıra kendisine geldiğinde 5 de atsa avantajlı olur. Çünkü 5 ileri gider. Ama diğerleri 6 atamadığı sürece hiç bir şekilde oynayamaz. Çünkü bir piyon mutlaka kale dışında olması gerekir. Piyon dışarıda zardan gelen sayıya göre ilerler.Şimdi sıra geldi diğer oyuncumuz denize, atıyor ama bir türlü 6 atamıyor o zaman çıkmak yok. Sıradaki oyuncu devam.
Kızma birader oyunu kuralı gereği, aynı karede 2 adet piyon aynı anda bulunamaz. Eğer 3 attınız ve 3 kare önünüzde rakibin piyonu varsa onu yakalar ve kalesine geri gönderirsiniz. Sizde onun karesine yerleşirsiniz.
Eğer 3 kare önünüzde kendi piyonun varsa ve başka bir piyonla da oynayamıyorsan oyunu pas geçmek zorundasındır.
Size bir tüyo vereyim, oyunda zarla 6 attıkça piyonlarınızı kaleden çıkarın. Böylelikle gelen zara göre dilediğiniz piyonu oynayabilirsiniz. Tabii en önemli stratejiniz ise piyonlarınızı ortadaki kendi renginizdeki güvenli alana bir an önce sokmak olsun. Burada rakipler size birşey yapamaz.
Yine örnek oyuncularımızla devam edelim. Berkay tüm piyonlarını kendi rengindeki güvenli alana soktu diyelim. İşte oyunun galibi Berkay olur. Diğerlerine de kızma birader der ve zaferinin tadını çıkarır :)