iyimi boyle bilgi sitesi

Işık Yılı ve Astronomi Birimi Nedir?

Eğitim 25 Şubat 2016
Işık Yılı ve Astronomi Birimi Nedir?

Uzay ilk insanlardan bu yana hep merak edilmiş ve üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalardan bazıları aşağıdaki gibidir.

-Astronomide ilk teleskobu kullanan bilim adamı Galileo‘dur. (Galileo kimdir? Çalışmaları nelerdir? Detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.)

-En önemli Türk gök bilimcisi Ali Kuşçu‘dur. Ortaya koyduğu eseri “Astronomi Risalesi”dir.

neil_armstrong-Ay’a ilk ayak basan astronot Neil Armstrong‘dur.

-Copernicus gök cisimlerini araştırarak merkezde Dünya’nın değil Güneş’in bulunduğunu ortaya koymuş ve Göksel Kürelerin Dönüşleri Üzerine adlı bir kitap yazmıştır.

 

Işık Yılı ve Astronomi Birimi Nedir?

Dünyamızı aydınlatan ve ısıtan Güneş, Dünya’dan çok daha büyüktür.  Şöyle ki Güneş’in çapı, Dünya’nın çapının 109 katıdır. Ancak bu kadar büyük olmasına rağmen Güneş, Dünya’dan bakıldığında bize küçük bir daire gibi görünür. Bunun sebebi de Güneş’in Dünya’dan 149,6 milyon km. uzakta olmasıdır.

astronomi-birimiAstronomi Birimi (AB): Güneş sistemindeki gezegenlerin Güneş’e uzaklıklarını ifade etmekte kullanılan uzunluk ölçü birimine astronomi birimi denir. 1 Astronomi Birimi, Güneş ve Dünya arasındaki mesafeye eşittir.

1 AB = Güneş-Dünya arasındaki mesafe

1 AB = 149.600.ooo km

Güneş ve Dünya arasındaki büyük mesafeler gibi uzaydaki diğer gök cisimlerinin aralarındaki mesafeler de çok büyük olduğu için kilometre ile ifade etmek yetersiz kalır. Bunun yerine “ışık yılı” uzaklık brimi kullanılır.

Işık yılı: Işığın boşlukta 1 yılda aldığı uzaklığa ışık yılı denir. Uzaydaki gök cisimlerinin arasındaki mesafeleri ifade etmekte kullanılır.

Not: Işık yılı, isminden dolayı zaman ölçü birimi gibi algılansa da bir zaman ölçü birimi değil, uzunluk ölçü birimidir.

isik-yili

Güneş ile Güneş’e en yakın yıldız olan Proxima arasındaki uzaklık 4,2 ışık yılıdır.

Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Güneş Sistemi ve Gezegenler

Gökada (Galaksi) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Güneş Sistemi ve Ötesi: Uzay Bilmecesi

Önemli Uzay Araştırmaları, Uzay Araçları ve Uzay Kirliliği

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.