iyimi boyle bilgi sitesi

Bolu Abant Gölü

Gezi 14 Mart 2016
Bolu Abant Gölü

Abant Gölü, Bolu il sınırları içinde yer alır. Bu olağanüstü göl, deniz seviyesinden 1328 metre yüksekliktedir. Genişliği 1.25 km2 olup, derinliği ise yaklaşık 18 metredir. Tektonik kökenli olan göl, Kuzey Anadolu fay hattında bulunmaktadır. Abant Gölü’nü dağlardan gelen kar suları ve küçük dereler beslemektedir. Suyu tatlıdır. Abant Gölü, kış mevsiminde soğuk hava şartlarından dolayı kıyı kısımlarından başlayarak tamamen donar.

Abant Gölü Nerededir? Nasıl Gidilir?

Bolu’nun 34 kilometre güney batısındadır. Abant Gölü, Batı Karadeniz Bölümü dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır.

bolu-abant-golu-gezilecek-yerleriUlaşımı: İstanbul-Ankara arasındaki D-100 karayolunun 203. km.sinden ayrılan Ömerler köyü sapağından, 22 km.lik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Zaten bu yola girdiğimiz an Abant Gölü Tabiat Parkı‘nın o eşsiz güzelliğini görmüş olursunuz.

Taşkesti beldesi içinden ayrılan yolla, Abant’a ulaşmak da mümkündür. Bu asfalt yol, güneybatı yönünden gelenler için ulaşım sağlar. Nallıhan, Mudurnu üzerinden güneyden göl alanına ulaşılır.

Gölün bazı şehirlere uzaklığı şu şekildedir: İstanbul 257 km, Ankara 224 km, Düzce 61 km, Bolu 34 km, Mudurnu 19 km. Abant Gölü’nün Ankara’ya yaklaşık uzaklığı 2 saat kadardır.

Abant Gölü’nün Özellikleri

Etrafı dağlarla çevrilidir. Doğal kaynak suları ve bolca yeşil alana sahiptir. Bu alanda meşe ağaçları, çam ağaçları, köknar, gürgen ve kestane ağaçları vardır. Ayrıca çevrede alıç, mantar, böğürtlen, kuşburnu, dağ çileği gibi meyve ağaçları da bulunmaktadır.

Gölün çevresinde oteller ve restoranlar bulunur. Göl çevresi eğlence, dinlenme, spor, avcılık ve piknik yapmaya uygundur. Kamp alanları mevcuttur. Gölü çevreleyen asfalt yol gezinti amacıyla kullanılır. Abant Gölü etrafında 4 adet günübirlik piknik alanı yer alır. Samat yaylası yakınlarında 330 çadırın kullanabileceği kamp alanı bulunur. Doğa ile baş başa kalarak kafa dinleyeceğiniz bir yerdir. Buraya geldiğinizde stres, sıkıntı ve yorucu iş temposu gibi negatif enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Abant Gölü’nde huzur dolu, sakin ve dinlendirici bir tatil sizi bekliyor.

Bu doğal yaşam alanında tavşan, ayı, tilki, yaban domuzu, ördek, keklik ve yaban güvercini görmek mümkündür.

Ayrıca bölgede yamaç paraşütü yapılabilmektedir. Tepeden eşsiz manzarayı seyretmek heyecan vericidir.

Abant’ın meşhur yemekleri : Öncelikle Bolu’nun aşçıları meşhurdur. Mengen’de yetişen aşçılar Osmanlı mutfağının önemli aşçılarındandır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de aşçısı Mengenliydi. Yörenin köylerinde genellikle her evin bahçesinde toprak ve tuğladan yapılmış fırınlar mevcuttur. Odun ateşinde fırında pişen yemeklerin lezzetleri çok farklıdır.

Abant-kebabiLezzetli ve meşhur yöreye ait yemekler:  Abant kebabı, keşli cevizli erişte, Mengen pilavı, kabaklı gözleme, kaşık sapı, Abant usulü kuzu kebabı, kaymaklı höşmeni, oğmaç çorbası, kaygana, ekmek atımı, paşa pilavı, patatesli köy ekmeği, kedi batmaz, bakla çullaması, palize, Bolu beyi tatlısı, mantar sote, orman kebabı, uğur tatlısı, Abant usulü patlıcan kebabı, kabak hoşafı, imaret çorbası, kızılcık tarhana çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, kaldırık dolması, pekmezli bolu pilavı, keçi peynirli tel kadayıf, höşmerim, köroğlu sarması, tavuklu Mengen pilavı, kara kabak tatlısı, tere yağında kızarmış alabalık gibi yöresel yemeklerle ünlüdür.

Yorumlar

Yazıya 3. yorum yapılmış.

Barış y 28 Haziran 2018

Yalnız resimdeki yer Abant değil Gölcük

Misafir Sanatçı 14 Eylül 2018

1. ve 3. fotoğraflar Abant değil ,Gölcük.

admin 16 Eylül 2018

Merhaba düzeltmeler yapılmıştır. Teşekkürler.