iyimi boyle bilgi sitesi

Bebeklerde Geniz Eti

Anne ve Çocuk 8 Temmuz 2015
Bebeklerde Geniz Eti

Geniz Eti Nedir ve Ne İşe Yarar

Geniz eti, burun boşluğunun arka kısmıyla yumuşak damağın, yani boğazın üst kısmında yer alan aynı bademcikler gibi vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Bebeklik dönemlerinde bağışıklık sistemi çok gelişmediği için geniz etinin,vücudun kendini virüs ve bakterilere karşı savunmasında önemi çok büyüktür. Geniz eti bebeklik ve çocukluk dönemlerinde özellikle 3-4 yaş altındaki yaş grubu bebeklerde savunma sisteminin en önemli parçalarındandır. Zamanla çocuk büyüdükçe geniz eti küçülmeye başlar. Antikorların oluşmaya başlamasıyla bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. Probiyotik bakteriler ve antikorlar vücudun savunmasında kontrolü ele alır ve zamanla geniz eti ve bademcik gibi lenf bezleri küçülmeye başlar.

Geniz Eti Neden Büyür

 Öncelikle bir yanlışlığı düzeltmek gerekir. Geniz eti bir et parçası değildir, vücudun savunma sisteminde oldukça etkili bir lenf bezidir. Geniz etini büyüten en önemli unsurların başında enfeksiyonlar gelir. Aslında bademcikler gibi hastalık dönemlerinde büyüyerek bağışıklık sistemine katkıda bulunurlar. Bazen geniz eti aşırı büyür ve aşırı büyük olduğu için burun boşluğunun gerisini tıkar. Bebeklerde bu durum burundan soluk alıp vermeyi güçleştirir. Çocuklarda buna bağlı olarak burun tıkanıklığı yada apne (uykuda solunumun kısa süreli durması hali) gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabilir.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir

2 yaş bebeklerde geniz eti büyümesinin tek tedavisi beklemektir. Bir anne olarak benim de bebeğimin başına da geniz eti sorunu gelmişti. Hemen bir KBB doktoruna gitmiştik. Doktorumuz bize bebek henüz 2 yaş altı olduğu için ilaç yazamayacağını söylemişti. Ayrıca bebeklerde bu yaşta geniz eti ameliyatı yapılamayacağını söylemişti. Tek tedavinin beklemek olduğunu söylemişti. Ameliyat olmayacağına çok sevinmiştim; çünkü geniz etinin alınmasına karşıydım. Uzun bir bekleyiş dönemine girdik ama bu dönem çok sancılı oldu. Bebeğim geceleri uyuduğunda burnundan nefes alamıyordu, çünkü burnu yüzde 80 düzeyinde kapalıydı. Ağızdan nefes alıp vermekte zorlanıyordu. Burnundan nefes almak istiyor ama ne yazık ki alamıyor ve gece sık sık uyanıyor, ağlıyordu. Bu durum beni çok üzüyordu. Böyle hiçbir şey yapmadan izlemek ve bebeğime yardım edememek gerçekten de çok üzücü bir durumdu.

İnternet ortamında yaptığım uzun araştırmalar sonucu, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı doktor Kadir Tuğcu‘nun geniz eti ile ilgili yazılarını okuduğumda içim çok rahatlamıştı. Bebeklerde geniz etinin alınmasına karşı çıkan Dr. Kadir Tuğcu Amerika da yaşıyor ama Türkiye’de bu sorunu yaşayanlar için faydalı bilgileri internet ortamından paylaşıyor. Aşağıdaki geniz eti tedavisi ile ilgili yazımız Dr. Kadir Tuğcu’nun bilgilerinden ve önerilerinden yararlanılarak yazılmıştır.

Geniz Eti Büyümesinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Geniz eti tedavisine başlamadan önce çocuk 3 ay izlenmelidir. Çünkü bazı enfeksiyonlarda geniz eti büyümüş olabilir ve bu enfeksiyon atlatıldığında kendiliğinden tekrar küçülür. Eğer geniz eti küçülmeyip büyümeye devam ediyorsa ve bu durumda nefes almasını güçleştiriyorsa, geniz eti tedavisine geçilir. Eğer bebeğiniz 2 yaşından büyükse, geniz eti büyümesi tedavisinde öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ama önceliğimiz mümkün olduğu kadar ilaçsız sadece kontrollü takip etmektir. Hemen bir KBB doktoruna giderek geniz etini ameliyatla kesinlikle aldırmayın. Ülkemizde ne yazık ki doktorlarımız hemen ameliyat önermektedir. Geniz eti zamanla küçülmeye başlayacaktır. Unutmayın çocuk büyüdükçe geniz eti küçülür. Önemli olan bu süreçte bebeği rahatlatmaktır. Çocuğunuzun yattığı odayı iyi havalandırın ve soğuk buhar uygulayın. Burnu çok tıkalı olduğunda serum fizyolojik ile burnu rahatlatabilirsiniz. Geniz eti zamanla küçülecektir. Bu zor süreci mümkün olduğu kadar ameliyatsız geçirmek en iyi tedavi yöntemidir.

Geniz etinde ilaçsız yapılabilen tedavi yöntemleri ise
1– Bebeğin yattığı odanın her gün düzenli olarak havalandırılması. İyi havalanmış bir odada mikroplar barınamaz ve bol oksijen bulunur.
2– Oda sıcaklığının 22 derecede tutulması ve nem oranının %50 de tutulması.
3– Serum fizyolojik ile günde 3-4 defa 2 cc burun içine damlatarak temizlenmesi ve bebeğin rahatlatılması.
4– Mümkün olduğu kadar çevresel koşullara dikkat ederek bebeğin hastalıklardan korunması çok önemlidir. Bebek geniz eti sorunu yaşarken bir de nezle yada grip olursa burun iyice tıkanacak ve nefes alması iyice zorlaşacaktır. Ayrıca bebek hasta oldukça geniz eti savunma yapmak için biraz daha büyüyecektir. Bu durumda geniz etinin küçülme süreci daha da uzayacaktır. Bebeği bu süreçte hasta etmemek tedavinin en önemli parçasıdır.
5– Kesinlikle ev içinde sigara içilmemesi gerekir.
6– Evin güneş ışığını yeterli derecede alması gerekir.

Mümkün olduğu kadar bebeklerde 3 yaş altında ilaçla tedavi veya cerrahi operasyon uygulanmaz. Ama eğer bebekte uyku esnasında apne (solunum durması) oluyorsa ve bebeğin gelişmesini olumsuz etkiliyorsa doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanabilir. Geniz etinde en son çare geniz eti ameliyatıdır. Eğer iltihaplanma sık sık tekrarlanıyorsa, geniz eti artık koruyucu olmaktan çıkıp zarar veren bir yapı haline gelmeye başlamışsa bu durumda ameliyatla alınması gerekir. Çocuklarda geniz eti 6 yaşına gelindiğinde küçülme sürecine girer. Çocuğunuz 6 yaşın üstünde halen geniz eti sorunu yaşıyorsa ve bu durum çocuğu çok olumsuz etkiliyorsa cerrahi müdahale gerekebilir.

Yorumlar

Yazıya 4. yorum yapılmış.

Pelin 21 Kasım 2016

Merhaba 1 yilmis olmus yaziyi yazali ama ben 15 aylik bebegim le ayni sorunlari yasiyorum. 2 ayri dr takip ediyorm biri amelyattan yana digeri 2. Kutu antibiyotige baslatti bizi…siz ne yaptiniz acaba ilerleyen zamanda burun etini aldirdinizmi ?

admin 21 Kasım 2016

Merhaba Pelin, biz geniz ameliyatı yaptırmadık. Mümkün olduğu kadar ameliyattan uzak durmaya çalışıyoruz. Bence antibiyotik tedavisi öneren doktorunuzun tavsiyesini dinleyin. Çocuğunuz büyüdükçe geniz eti sorunu küçülecektir.

şule 28 Ocak 2019

Merhaba bizimki de 16 aylık ancak bütün gün ağızdan nefes alıyor ne yapsak tam düzelme olmadı ameliyatta pek istemiyoruz sizinki büyüdükçe geçti mi

admin 29 Ocak 2019

Merhaba Şule, bebeğiniz çok küçük ameliyat çok uygun değildir. Mümkün olduğu kadar büyümesini bekleyin. Geniz eti çocuk büyüdükçe küçülür.