Halk arasında yağ bezesi olarak bilinen lipom, yağ hücrelerinin kistleşmesi ile oluşur. Aslında lipomlara iyi huylu tümörler de demek mümkündür. Lipomlar vücudumuzda genellikle sırt, boyun, saçlı deri, kollar ve bacaklarda bulunur. Yumuşak lipomlar “iyi huylu” olarak tanımlanırken gitgide büyüyen ve sertleşen lipomların ise mutlaka doktor kontrolünde izlenmesi gerekir. Lipom ismi pek duyulmamış olmasına karşın vücudumuzda oldukça yaygın bulunan yağ hücrelerinin (adiposit) oluşturduğu bir şişlik veya kitledir. Öncelikle şunu baştan söylemek gerekir: Lipomlar tehlikesizdir; korkmaya veya paniğe kapılmaya gerek yoktur. Fakat bulunduğu alanda kasa veya sinire bası yaparsa ağrı olabilir. Eklem aralığında, kas içinde, kalpte, memede, organ boşluklarında, akciğerde bulunabilir.
Lipom vücutta nasıl ve neden oluşur?
Lipomu kendiliğinden hiç bir sebep yokken vücut tarafından oluşturabilir. İnsanların yaptığı bir şeye bağlı olarak oluşmazlar. Var olan lipomlar içerisinde yağ hücresi olduğu için kilo almayla büyüyebilirler. Kilo artışı ile lipomda büyüme olabilir, ama her kilo artışı lipomda büyüme yapar diye genel bir kural yoktur. Lipom oluşumu doğuştan olabildiği gibi sonradan da herhangi bir yaşta oluşabilir.
Lipom tedavisi nasıl yapılır?
Size ağrı veya kısıtlama getiren bir lipom cerrahi bir işlemle kolaylıkla alınabilir. Günümüzde lipom ameliyatları lokal anestezi ile çok basit bir şekilde tedavi edilmektedir. Ameliyat süresi lipomun boyutu ve konumuna göre değişir. Ortalama bir lipom ameliyatı 30 dakikadır. Peki her lipom ameliyat ile alınmalı mıdır? Vücudunuzda bulunan lipom bir rahatsızlık yapmıyorsa ameliyat ile alınmasına gerek yoktur. Sonuçta ameliyat bir cerrahi girişimdir ve çok gerekmedikçe ameliyat düşünülmemelidir. Eğer lipom sürekli bir büyüme ve sertleşme eğilimi içerisindeyse mutlaka doktor kontrolünde değerlendirilmelidir.