iyimi boyle bilgi sitesi

Spinal Anestezi Nedir?

Sağlık 10 Ocak 2020
Spinal Anestezi Nedir?

Spinal anestezi, Bölgesel anestezi türlerinden bir tanesidir. Bel bölgesinden omuriliğe doğru ince bir iğneyle ilaç verilir. Spinal anestezide ilaç omurilik etrafındaki dura zarı geçirerek verilir. İlaç verildikten sonra Spinal anestezi’nin etkisi hemen başlar. Bu işlemden sonra hasta bel bölgesinin altında ağrı hissi duymaz. Spinal anestezinin en çok uygulandığı ameliyatlar ise, diz protez ameliyatları, bacak kırıkları, myom ameliyatları, sezaryen, hemoroid gibi bel altındaki bölgelerdir. Spinal anestezinin etki süresi çok kısadır. Spinal anestezide ameliyattan sonra baş ağrısı görülme riski epidural anestezi yöntemine göre daha fazladır.

Spinal Anestezi Nasıl Uygulanır?

Genel anestezide olduğu gibi hastanın damar yolu açılarak serum bağlanır. Sonrasında Pulse Oksimeter cihazı, EKG elektrotları ve tansiyon aleti bağlanır. Hastaya anestezi yöntemi ile ilgili bilgi verilir. Hastanın tüm anestezi yöntemlerinde en az 6 saat aç olması beklenir. Anestezi yönünden dolu mide sakıncalıdır. Çünkü anestezi altında hastanın yutma refleksi olmadığı için midesi dolu olan hasta eğer kusarsa kusmuğu akciğerine kaçabilir. Bu durum yüksel ihtimalle hastanın boğulmasına sebep olur. Spinal anesteziye başlamadan önce hastanın tansiyonu ölçülür. Hasta ameliyat masasına  oturur ve Spinal anestezi pozisyonu alır. Bazı durumlarda yan yatar pozisyonda da Spinal anestezi uygulanabilir. Spinal anestezi için pozisyon verilirken ilk önce hastanın çenesi göğüs kafesine değecek şekilde baş öne eğilir. Çok yorgunmuş gibi omuzlar iyice serbest bırakılır. Anestezi uzmanı tarafından hastanın sırtı batikon ile temizlenerek steril bir alan oluşturur. Hastanın lomber 3-4 aralığına çok ince bir iğne ile girilir ve omurilik sıvısı gelip gelmediği kontrol edilerek, anestezi verilir. İlaç verildikten çok kısa bir süre sonra dakikalar içerisinde hastada ağrı, sıcak ve soğuk duyularının kaybolması beklenir. Hasta ameliyat masasına yatırılır. Uyuşmanın kontrolünden sonra artık hasta ameliyat olmaya hazırdır. En güvenli anestezi yöntemlerinden biri olan Spinal anestezi sayesinde hasta uyutulmadan ameliyat edilir. Bu arada uyumak isteyen veya ameliyat ortamında stres olan hastalara sedasyon ilaçları verilerek rahatlatılır. Ameliyat süresince anestezi uzmanı hastanın yanında kalır ve hastanın nabız atışlarını ve solunumunu takip eder. Ameliyat bittikten sonra servise çıkan hastada bir müddet baş ağrısı görülebilir. Bol sıvı alınması baş ağrısını azaltacaktır.

Not: Spinal anestezi sonrası görülebilen şiddetli baş ağrısı hakkında bilgi için “Spinal Sonrası Baş Ağrısı Nasıl Geçer” linkini inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.