Yeni bir ev aldınız ve kendinize göre yaptırmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız size yardımcı olabilecek 5 önerimiz var.
- Güvenilir bir inşaat/ dekorasyon firması bulmak: Özellikle büyük şehirde yaşıyorsanız kendi ustanızı bularak dekorasyon işine girmeniz sizi zorlayabilir. Çünkü yaptıracağınız tüm işlerin ustası farklı olduğundan usta bulsanız, işleri takip etmeniz ve her şeyin istediğiniz gibi olması sizi hayli yorabilir. Bunun yerine bir inşaat/dekorasyon şirketiyle anlaşabilirsiniz. Onların sürekli çalıştığı veya kendi elemanları olan ustalar olacağı için siz anlaşmanızı yaparak gerisini onlara bırakabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken birden fazla firma ile görüşerek hem fiyat araştırması yapmanız hem de onların önerilerini dinleyerek fikir alışverişinde bulunduktan sonra bir firmayı tercih etmenizdir.
- Yapılacak işlerin belirlenmesi: Birinci madde de yazdığımız firmalar ile fikir alışverişi yaparken evinizin ihtiyacı olan şeyler hakkında fikir sahibi olursunuz. Ancak aldığınız ev eski yani en az 15 yıllık ise evinizin su, atık su ve elektrik tesisatını yenilemenizi tavsiye ederim. Çünkü eski yapılarda kullanılan malzemeler muhtemelen birkaç yıla kadar çürüyeceği için tam “Oh be kendi evimde rahat bir şekilde oturacağım.” derken olmadık problemler karşınıza çıkabilir.
- Dekorasyon şirketi ile sözleşme yapmak: Bir firma seçtiniz, yapılacak işleri belirlediniz ve sıra sözleşme yapmaya geldi. Sıralamanın en önemlisi aslında bu madde. Çünkü her iki tarafında isteklerinin garanti altına alınması ve bağlayıcı olması sözleşme maddeleri ile sağlanır. Yaptırmaya karar verdiğiniz işlerin detaylı bir listesini çıkararak işçilik ve malzeme giderlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Sözleşmede seçtiğiniz malzemelerin marka, model, renk tercihlerini mutlaka belirtmelisiniz. Eğer tercihlerinizi netleştirmezseniz daha sonraki aşamalarda sözle ifade ettiğiniz şeyler ile firmanın yaptıkları tutmayabilir ve elinizde herhangi bir kanıtınız olmadığı için yapılan hatalarda bir hak iddia edemeyebilirsiniz. Ayrıca sözleşmede ödeme planınız mutlaka yer almalıdır. Ödemelerinizi iş başı, iş ortası ve iş sonu hatta firmayla anlaşabiliyorsanız iş bittikten sonra birkaç ay devam edecek şekilde belirleyin. Çünkü iş bittikten sonra herhangi bir problem çıkarsa ödemeleriniz bitmemiş olacağı için şirket açısından bağlayıcı nitelikte olacaktır. Eğer ödemelerinizi senetle yapacaksanız senet tarihlerine ve tutarlarına dikkat ederek senetleri imzalamalısınız. Ayrıca sözleşmeye mutlaka senet tarihleri ve tutarları tam olarak yazılmalıdır. Unutulmaması gereken bir diğer sözleşme içeriği ise işe başlangıç ve evin teslim tarihidir. Bu tarihler belirlenerek sözleşmeye yazılmalı ve teslim tarihinin gecikmesi durumunda yaptırımı olacak bir madde eklenmelidir. Son olarak iki nüsha halinde hazırlanan sözleşmeler hem sizin hem de firma yetkilisinin imzalamasıyla taraflara verilmelidir.
- Belirlenen işlerin takibi: Beklenen gün geldi işler başladı, her yer kırılıp döküldü, ustalar yapmaya başladılar. Siz de eşiniz de çalışıyorsanız ve işlerin nasıl gittiğine ancak iş çıkışlarında bakıyorsanız bilin ki işleriniz tam olarak istediğiniz gibi olmayacak. Çünkü işin başında kendiniz ya da isteklerinizi bilen bir yakınınız yoksa ustalar bazı şeyleri kendi bildikleri gibi yapacak veya siz firma yetkilisine söyleyeceksiniz, o da ustaya söyleyecek ve bu kulaktan kulağa oyununda bir şeyler eksik kalacağından sizin istekleriniz de eksik yapılacaktır. Bu yüzden kendiniz işin başında duramıyorsanız mutlaka bir yakınınız işin başında olmalı ve sözleşmede yazılı işleri takip etmelidir.
- Evin teslim alınması: İşler bitti, ödemelerin bir kısmı yapıldı, ev teslim alınarak son ödemeler yapılacak. Teslim sırasında mutlaka yapılanların çalışır durumda olduğu firma yetkilisi ile kontrol edilmelidir. Tüm musluklar çalışıyor mu, tüm lavaboların giderleri problemsiz şekilde akıyor mu, dolap kapakları açılıp kapanırken problem oluyor mu, tüm avizeler yanıyor mu, kalorifer tesisatı veya şofben tesisatında problem var mı? eğer eviniz kombili veya kat kaloriferli ise mutlaka peteklere su verilerek ısıtma sistemi denenmelidir.
Eviniz şimdiden hayırlı olsun. Mutlu, huzurlu bir hayat geçirmenizi dileriz.