Ameliyathaneler dünyanın en güvenilir yerlerinden biridir. Ameliyathaneler steril bir ortamdır. Başınıza gelebilecek tüm sağlık sorunlarında karşı en donanımlı yerdir. Bir hasta olarak Ameliyat salonuna girdiğiniz ilk dikkatinizi çeken olay, buz gibi soğuk havasıdır. Ameliyathaneler soğuktur, çünkü mikrop üremesi soğuk havada en düşük seviyededir. Ameliyathanelerin ortalama ısısı 18-19 °C derecedir . Soğukluğa bir süre sonra alıştığınızda etrafınızı izlemeyi devam edersiniz. Çünkü ortamda birçok elektronik cihaz vardır. Bu cihazların ne işe yaradığını düşünürsünüz.
Ameliyathane de bulunan cihazlar:
- Anestezi cihazı ve monitörü
- Koter cihazı
- Perfüzörler
- Fonksiyonel Ameliyat masası
- Tepe lambaları
- Yapılacak Ameliyata göre ihtiyaç duyulabilecek diğer cihazlar.
Etrafınızda yanıp sönen ve değişik sesler çıkaran bu cihazları gördüğünüzde kendinizi bir uzay gemisinde sanabilirsiniz. Tabii dikkatinizi sadece cihazlar çekmeyecektir, sürekli bir şeyler hazırlayan maskeli ve steril yeşil ameliyat kıyafetleri giymiş, Ameliyathane hemşireleri ve Ameliyathane personelleri vardır. Herkesin yoğun bir şekilde Ameliyat için hazırlandıklarını görürsünüz.
Ameliyat masasına yattığınızda karşınızda gördüğünüz ilk kişi Anestezi ekibidir. Anestezi ekibi bir Anestezi hocası, bir Anestezi uzmanı, bir Anestezi teknikeri ve bir Anestezi Asistan’ından oluşur. Size ilk önce bir serum takılır, bu serumdan size Anestezik ilaçlar verilecektir. Başınızın hemen üstünde bulunan cihaz Anestezi cihazıdır. Bu cihaz Ameliyat süresince sizin yaşam fonksiyonlarınızı takip edecek ve düzenleyecektir. Tavana baktığınız dev lambalar göreceksiniz, bu dev lambalar tepe lambalarıdır. Tepe lambalarının görevi Ameliyat sahasını ayrıntılı bir şekilde aydınlatmaktır. Ameliyat personeli siz masada yatarken sırtınız Koter plağı soğuk bir cisim koyacaktır. Size soğukluk hissi verebilir korkmayın. Sonrasında Anestezi ekibi sizi Monitörize eder yani EKG Elektrotları, Tansiyon Aleti, Pulse Oksimeter cihazı takar. Anestezi Doktorunuz Ameliyatınıza göre hangi Anestezi yöntemini uygulayacağını size söyler.
Anestezi yöntemleri:
– Genel Anestezi: Bu yöntemi Genel Anestezi Nedir yazımızda anlattık. İsteyen ziyaretçilerimiz Genel Anestezi Linkine tıklayarak bakabilirler.
– Spinal Anestezi
– Epidural Anestezi
– Local Anestezi
Yukarıda saydığımız Anestezi yöntemlerinden birini belirlendikten sonra sıra gelir Anestezi işlemlerine. Tüm bu işlemlerden sonra, Anestezi ekibi sizi uyutur. Bundan sonra cerrahi ekibin görevi başlamıştır. Ama siz uyudunuz için bu dönemleri görmeyeceksiniz bizde anlatmayalım.