İzmir’in şirin bir ilçesi olan Foça, ismini Yunanca bir kelime Phocaea kelimesinden almıştır. Kent Antik Çağ döneminde, o bölgenin denizlerinde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, sözcük zamanla Foça olarak değişim göstermiştir.
Foça, bugün yerli ve yabancı birçok turisti İzmir’e çeken önemli bir yerleşim yeridir. Yerli halk halen burada yaşamaktadır. Foça sırasıyla tarihte; 13. yüzyılda Çaka Bey tarafından alınarak Çaka Bey’in yönetimine, daha sonra ise Saruhanoğulları Beyliği’nin yönetimine geçmiştir. 1455’te ise Osmanlı Padişahı II. Mehmed , büyük fetihten sonra Foça’yı alarak Osmanlı topraklarına dahil etmiştir.
FOÇA’DA ZİYARET EDİLMESİ GEREKEN YERLER
- AĞALAR KONAĞI
Ağalar Konağı, antik yarımadanin üzerinde bulunmaktadır. 300 yıllık bir yapı olduğu söylenir. 1992 yılındaki yangında büyük bir kısmı tahrip olmuştur. Günümüzde maalesef geriye pek fazla bir şey kalmamıştır. Ağalar Konağı yığma taş zemin üzerine ahşap karkas bir yapıya sahipti. Cephe özellikleri Safranbolu, Kayseri ve Batı Anadolu sakız tipi ev özelliklerini taşıyordu. Atatürk 1933 yılında Foça’ya geldiğinde Ağalar Konağı’nda kalmıştır.
- ANATANRIÇA (KYBELE) ADAK NİŞLERİ
Athena Tapınağı, Antik Phokaia’nın en önemli tapım yeridir. Üzerinde bulunduğu tepenin kuzey eteğindeki nişlerin, Anatanrıça (Kybele) ile ilgili olduğu tahmin edilmektedir; çünkü bölgeyi ziyaret ettiğinizde Anatanrıça(Kybele) ile alakalı detaylar gözünüze çarpar. Kentin doğusunda yeldeğirmenlerinin bulunduğu tepenin üzerinde bu tip nişlerin sayısı oldukça fazladır.
- SURLAR VE BEŞKAPILAR KALESİ
Ortaçağ döneminden kalan surlar ve Beşkapılar kalesi şehrin etrafını çevreler. Surların en iyi korunmuş bölümleri, yarımada üzerindeki Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait onarımlardır. Günümüzde kısmen tahrip olmuş mazgallı ve kuleli bir surdur. Yan yana dizili beş kapı bulunan bölüm, şehre giriş için kullanılan kapılardı. Beşkapılar yöresindeki yazıta göre, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1538-1539 yılları arasında bir onarım görmüştür. Kulenin bu bölümü 1983 yılında restore edilmiştir.
- Eski Foça′da Nazmi Usta ve Dondurmaları
Nazmi Usta’nın o lezzetli dondurması, Eski Foça ‘ya olan aşkımızın süslerinden bir tanesi. Öyle ki Nazmi Usta Dondurmaları, kış ortası aklımıza düşer ve yemek için baharı zor bekleriz. Sakızlı ve karadutlu dondurmalarının tadını kelimelerle anlatmak sanırım mümkün değil…
Foça her kesimden insanın, denizin huzur veren kokusu ile birlikte yaşadığı güzel bir ilçedir. Bununla birlikte hayvanların da o bölgede insanlar gibi huzur içinde yaşadığını söylemek mümkün. İlçe halkının hayvanlara verdiği önem ve onların da sevgiye ihtiyaç duyduğunu bilmesi Foça’nın Foça olmasındaki en önemli etkenlerden sadece birisi. Havasına, insanlarına, canlılarına aşık olacağınız Foça’da sıra şimdi huzur’da, fotoğraf makinelerinizi hazırlayın çünkü Foça’da günbatımını ölümsüzleştirme zamanı.
1- Yeni Foça Halk Plajı
2- Gencelli Halk Plajı
3- İsmet paşa Halk Plajı
4- Karakum Halk Plajı
5- Hanedan Beach Club
6- Voodoo Beach (Melis Cafe)
7- Neilson Club Phokaia
8- Pollen Tatil Köyü
9- Yeni Foça Öğretmen Evi
Foça Karataş Efsanesine göre foça’ya bir gelen bir kez daha gelmek istiyor. Foça’yı görmediyseniz görün, yakın çevreye geldiyseniz, uğramadan geçmeyin.
‘‘Tatil, Yaşamak ve Eğlenmek İçin; Foça’yı seçin!..’’