Kendi kendine yeterli soluk alamama durumunda solunum yetmezliği gelişir. Bu durumda hasta rahat nefes alamaz. Nefes almakta zorlanan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna Laringoskop ismi verilen ışıklı bir alet ile bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine “entübasyon” denir. Bu boruya tıp dilinde entübasyon tüpü denir.
Başka bir deyişle entübasyon işlemi, laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem yapılmış hastaya da Entübe Hasta denir.
Entübasyon işlemini Anestezi hekimleri ya da Anestezi teknikerleri yapar. Ameliyatlarda da genel anestezi yapılan hastalar da Entübe edilir ve anestezi cihazına bağlanır.
Entübe Hasta Ne Demektir
Entübe hasta demek solunum sıkıntısı çeken hastanın bir ventilatör cihazına (Solunum cihazına) bağlı hasta demektir. Yani hastanın ağzından, nefes borusuna giden bir boru takılı olmasıdır. Bu boru yani entübasyon tüpü de bir ventilatör cihazına bağlıdır. Bu cihaz hastanın yaşı, kilosu gibi faktörlere göre hastaya ihtiyacı olan oksijen desteğini otomatik olarak verir.
Hangi Hastalar Entübe Edilir
– Bir enfeksiyon sebebiyle ciddi solunum sıkıntısı yaşayan hastalar entübe edilir.
– Ameliyat olacak hastalar bayıltılıp ameliyat edilecekse, yani genel anestezi alacaksa bu hastalar entübe edilir.
– Zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarında hastaya gerekli tedavinin verilmesi ve solunum sıkıntısı giderilmesi için mutlaka entübe edilir.
Özetle söylemek gerekirse, kendi kendine nefes almakta sorun yaşayan ya da hiç nefes alamayan kişiler Entübe edilir ve bir solunum cihazına bakılır. Bu hastalar genellikle yoğun bakımda tedavi edilir.