iyimi boyle bilgi sitesi

Kıl Kurdu Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Sağlık 15 Aralık 2019
Kıl Kurdu Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Kıl kurdu, çok yaygın olan bir bağırsak parazitidir. Her yıl milyonlarca insanda, özellikle de okul çağındaki çocuklarda çok sıkça görülür. Minik parazitik solucanların neden olduğu bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Kıl kurtlarının boyları yaklaşık olarak erkekler 2-6 mm, dişiler ise 8-12 mm uzunluğundadır. Beyaz ve krem ​​renklidir. Küçük iplik parçalarına benzerler  ve oldukça hareketlidir. Yumurtaları çıplak gözle görülemeyecek kadar çok küçüktür.

Dişi erişkin kıl kurtları, gece uykudan 2-3 saat sonra dışarı çıkarak makat civarına binlerce yumurta bırakır ve yumurta 6 saat içinde bulaşıcı özelliğini kazanır. Bu durum nedeni ile sürekli makatta şiddetli kaşıntıya neden olur. Kişi makat bölgesini kaşıdığında ya da tuvalet sonrası makat temizliği yapıldığı esnasında bu yumurtalar parmaklara yapışır ve tırnakların içine yerleşir. Daha sonra herkesin kullandığı eşyalara, oyuncaklara, havlulara, yatak örtülerine, yiyeceklere, kıyafetlere ve klozetler gibi diğer yüzeylere dokunarak elimizle bulaşır. Bu sebeple çok hızla yayılır. Bu döngü aile bireylerin hepsinin tedavi edilmediği sürece tekrar tekrar bulaşma riski devam eder. Kıl kurdu  ağız yolu ile bulaşır. 6 haftaya kadar yaşayabilirler.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

  • Makat bölgesinde şiddetli kaşıntı
  • Dışkıda gözle kıl kurtların görülmesi
  • Geceleri uyurken istem dışı ağızdan salya akması
  • Uykuda huzursuzluk
  • Burun kaşıntısı ve diş gıcırdatması
  • Aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı
  • Kusma, ishal
  • Kilo kaybı, şişkinlik

Kıl Kurdu Nasıl önlenir ve Tedavisi Nedir

kil-kurdu-nedir-nasil-bulasir-belirtileri-ve-tedavisi-yontemleri-nelerdirEller ve tırnakların sık sık yıkanması: Özellikle tuvaletten sonra ellerimizi ve tırnak aralarını çok iyi şekilde temizlemeliyiz. Küçük bebeğiniz varsa altını değiştirmeden önce ve sonrası mutlaka eller yıkanmalıdır.

Sabahları makat bölgesinin temizliği: Dişi erişkin kıl kurtları yumurtalarını geceleri bıraktıkları için, sabah kalktığınızda makat bölgesini yıkayarak yumurtalardan arınmış olursunuz.

Yatak çarşafları ve çamaşırların hijyenliği: Kıl kurdu yumurtalarını öldürmek için, günlük olarak iç çamaşırlarınızı ve pijamalarınızı yıkayıp ütülemelisiniz. Ayrıca çarşafları ve nevresimleri de sık sık değiştirip yıkamalısınız.

Sebze ve meyvelerin yıkanması: Çiğ yenilen sebze ve meyvelerin temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. Ayrıca az pişmiş et ve çiğ olarak salam, sosis gibi gıdaları tüketmemeliyiz.

İlaç Tedavisi: Kıl kurdu enfeksiyonu oral yoldan alınan ilaçlarla tedavi etmek mümkündür. Kıl kurdunun tekrarlanmaması için, aile bireylerinin hepsi aynı anda tedaviye başlamalıdır. Böylelikle kıl kurdunun tekrar bireylere bulaşmasının önüne geçmiş oluruz.

Yorumlar

Yazıya 1. yorum yapılmış.

Kilo vermek 9 Ocak 2020

Kilo vermek