Türkiye’nin Maldivleri diye anılan Salda Gölü hakkında her şeyi bu yazımızda derlemeye çalıştık. Sizlerde yorumlarınız ile katkı sağlayabilirsiniz.
Salda Gölü Hakkında Her şey
1– Salda gölü, bazı noktalarında 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin göllerinden biri olma özelliğini taşıyor.
2– Salda Gölü, Burdur ilinin yaklaşık 60 km. batısında yer almaktadır.
3– Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunur. Salda Gölü, Yeşilova ilçesinin hemen kuzeybatısında ve ilçeye 4 kilometre mesafede yer alıyor.
4– Salda gölü, 6,8 kilometre eninde, 9,186 kilometre uzunluğunda.
5– Salda Gölü’nü özel kılan bir diğer özellik ise Dünya’da Mars ile aynı özellikleri taşıyan iki yerden biri olmasıdır. Gölde bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçların Mars’ta da bulunması, Mars’ın da bir zamanlar Salda ile benzer koşullarda olduğunu düşündürtüyor.
6– Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları bulunmaktadır.
7– Önemli bir kuş, doğa ve bitki alanıdır. Sığırkuyruğu bitkisinin 2 türü yalnızca Salda’nın güney kıyılarında yetişiyor
8– Salda Gölü’nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
9– Gölün çevresinde hizmet veren birkaç restoran ve cafe mevcuttur.
10– Salda Gölü’nü bu kadar çekici yapan ise beyaz kumları ve masmavi rengiyle Maldivler’i andırmasıdır. Bu yüzden Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak da bilinir.
11– Salda gölü neden masmavi gözüküyor. Suya mavi rengi veren ise göl tabanını oluşturan, stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu hala devam eden bakteriyel kökenli beyaz kayaçlardır.
12– Ulaşımın zor olması bugüne kadar saklı bir cennet olarak kalmasını sağladı ama artık herkes biliyor.
13– Gölün birçok yerinden denize girilebiliyor, halk plajları bulunuyor. Ancak Maldivler olarak anılan yer Salda köyüne birkaç kilometre uzaklıkta bulunuyor.
14– İsteyenler Maldivler olarak anılan kısımda çadır kurup kamp yapabilir. Bungalov evlerde ya da hazır çadırlarda konaklamak isteyenlerin ise Yeşilova’ya gitmesi gerekiyor.
15– Salda gölünde herhangi bir akarsu çıkışı bulunmuyor. Dolaysıyla Salda Gölü kapalı bir havza gölüdür.
16– Maldivler olarak anılan kısımda duş, tuvalet, elektrik vb. birçok ihtiyacınızı karşılayacağınız bir tesis yok ancak Yeşilova kamp ve bungalov alanında ve Salda Köyü Tabiat Parkı’nda hepsi mevcut. Ayrıca göl çevresinde birkaç plaj daha bulunuyor
17– Salda Gölünün bazı yerleri bataklık olduğu için, sadece belirli alanlarda yüzmeniz tavsiye ediliyor.
18– Sada gölünün kumsalı, sudaki magnezyum nedeniyle beyaz renktedir. Göle atılan bir nesnenin, bir süre sonra etrafında beyaz bir kaplama oluşuyor. Bu da gölün hala manyezit ürettiğini gösteriyor.
19– Türkiye’nin en temiz göllerinden biri ama ziyaretçi akınına uğradıkça ne yazık ki kirleniyor.
20– Salda Gölü, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip.
21– Salda Gölü’nün etrafı çam ağaçlarıyla süslü olup bu nedenle de kamp ve piknik yapmaya elverişli birçok alan bulunmaktadır
22– Salda Gölü, bayramlarda, cumartesi ve pazar günleri çok kalabalık oluyor. Bu yüzden ziyaret için daha sakin günleri seçmenizi öneririz.
23– Salda gölünün suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali özelliktedir.
24– Gölün birçok kısmı berrak, mavi ve temiz bir suya sahip.
25– Salda Gölü çevresinde doğanın huzurunda sakin bir yürüyüş yapabilirsiniz.
26– Salda Gölü’nün suyu ve kil şeklindeki kumu cilde iyi geliyor. Bu nedenle çamur banyoları için göl yakınlarında minik çukurlar görebilirsiniz.
27– Lisinia Doğal Yaşam Köyü de göle 1 saat mesafede bulunuyor. Salda Gölü’nü ziyarete gidenler yaban hayat rehabilitasyon merkezi, doğa kampları, lavanta bahçeleri ve ekolojik tarlaların bulunduğu Lisinia’yı ziyaret edebilirler.
28– Salda gölünde Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında gençlik kampları düzenlenmektedir.
29– Göl ve kıyı şeridi 1. Derece Doğal Sit alanı durumunda. Umarız hep öyle kalır.
30– Salda gölü, binlerce yıl öncesinde olan jeolojik bir çökme ile meydana gelmiştir.
Salda Gölü hakkında biraz daha bilgi isteyenler, Burdur Salda Gölü linkini de inceleyebilir.