iyimi boyle bilgi sitesi

Geleceğin Mesleklerinden Drone Pilotluğu

Bilim ve Teknoloji 2 Ocak 2019
Geleceğin Mesleklerinden Drone Pilotluğu

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle birçok meslek yok olmaya başladı. En gözde meslekler yok olurken yeni gözde meslekler çıkmaya başladı. Geleceğin mesleklerinden biri olan “Drone pilotluğu” hakkında paylaşım yapmak istiyoruz. Yazımızda, Drone pilotluğu nedir? Drone nerelerde kullanılır? İyi bir drone pilotu olmak için neler yapmalıyız?

Drone hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz. Drone Nedir ve Nasıl Çalışır linkini inceleyebilirsiniz.

Droneların çıkış noktası başlangıçta askeriydi ama çok hızlı şekilde daha çok alanda görev yapmaya başladılar. Müzik sektöründe özellikle konserlerde, Emlakçılık, tarım, madencilik, petrol, film ve belgesel sektörü, reklamcılık ve inşaat gibi birçok sektörde etkin bir şekilde kullanılıyor. 2025 yılına kadar drone araçlarının 100 binden fazla yeni istihdam yaratacağı düşünülüyor. Londra merkezli danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers analistleri de drone teknolojisinin ticari uygulamaları için küresel piyasanın 2020’ye kadar 127 milyon dolara ulaşabileceğini iddia ediyor.

Gelecekte belkide arabaların yerini alacak olan drone, birçok alanda kullanılıyor. İnsansız Hava Aracı (İHA), genel olarak bilinen adıyla drone (Türkçesi yerden kumandalı hava aracı) uzaktan kumanda edilen bir tür küçük uçak. İHA’lar iki sınıfa ayrılıyor.

1– Uzaktan kumanda edilen drone

2– Kendiliğinden belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen drone

Günümüzde pilotluk nasıl popüler bir meslekse, gelecekte de Drone Pilotluğu da bu kadar yaygın ve popüler bir meslek olacak bizden söylemesi.

Üniversiteler Sertifika Programları Düzenliyor

drone pilotluğuDrone operatörlerine olan müthiş talebi karşılamak için üniversiteler ve enstitüler eğitim programları yapıyor. Phoenix temelli İnsansız Araç Üniversitesi (UVU), drone pilotu yetiştirmeye yönelik bir hizmet veriyor. UVU, mezunlarına İnsansız Sistemler Mühendisliği’nin yanı sıra, drone pilotluğunda da beceriler kazandırmayı taahhüt ediyor. UAV (İnsansız Hava Araçları) pilotluğu sertifikası için ödenmesi gereken harç 3 bin 500 ila 4 bin dolar arasında değişiyor. Drone sertifika programına katılmak için hiçbir ön koşul ya da üniversite eğitimi almış olma zorunluluğu yok. Hatta drone uçurma tecrübesine bile gerek yok. UVU ticari olarak kamusal sektöre, özel şirketlere ve kişisel ilgisi olan öğrencilere eğitim veriyor.

Türkiye’de Drone Ehliyeti Nereden ve Nasıl Alınır?

Türkiye’de 2016 yılının başında yürürlüğe giren drone (İnsansız Hava Araçları, İHA) mevzuatı gereği, 25 kilogramın üzerindeki tüm dronelar için kullanıcıların eğitimlerini tamamlayarak, drone ehliyeti alması gerekiyor. Drone ehliyeti zorunluluğu, 25 kilogramın cihazlarda ise kullanım amacına göre belirleniyor. Eğer bu kategorideki drone aracınızı hobi amaçlı kullanıyorsanız, eğitim alma zorunluluğunuz yok. Fakat kullandığınız drone aracınız 25 kilogramın altında olsa bile eğer uçuşunuzu ticari amaçlı yapıyorsanız, drone ehliyetinizin olması gerekiyor.

Drone Pilotu Ehliyeti İçin En Az 12 Saatlik Eğitim Gerekiyor

Yasal mevzuat gereği, İHA0 için 12 saatlik, İHA1 için ise 36 saatlik eğitim programı uygulanıyor.

Drone Pilotu Eğitimi

Drone Pilotu Yetiştirme Programları genel olarak toplamda 4 hafta (30 saat) sürmektedir. Drone eğitim programının ücreti 2019 yılı itibariyle 2500- 3000 TL civarında. Programa, Ortaokul, Lise ve Üniversite Öğrencileri katılabilir. Ayrıca drone pilotluğu eğitimine, Drone projesi geliştirmek isteyenler, Drone teknolojilerini merak edenler, STEM Eğitmenleri, Eğitimciler de katılabilmektedir.

Drone Pilotu Eğitim Programının İçeriği: İHA Tanıtım, Uçuş Dinamikleri ve Prensipleri, İHA Sistem ve Bileşenleri, Hava Hukuku ve Sorumluluklar, Meteoroloji, Güvenlik, Kumanda Sistemleri (Yer İstasyonu), İtki ve Aviyonik Sistemler, Bakım ve Onarım, Simülasyon, Manuel Uçuş eğitimleri verilmektedir. Ayrıca bol bol uygulama dersleri yapılmaktadır.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.