Uyku beden sağlığı için çok önemlidir. Uyku bozuklukları çeşitli hafıza problemlerine (unutkanlık gibi), anksiyete ve aşırı sinirliliğe, konsantrasyon güçlüğüne, aşırı halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Uykunuz yetersiz ve kalitesizse, bedeniniz ve zihniniz güne yorgun olarak başlar ve gün boyu kendinizi yorgun hissedersiniz. Sabahları yorgun uyanma, gün içinde sürekli uyku haliniz ve uyuma isteğiniz varsa sizinde bir uyku bozukluğunuz olabilir. Bu yazımızda uyku bozuklukluklarına sebep olan faktörleri inceleyeceğiz.
Sürekli Uyku Halinin Sebepleri
1- Kalitesiz uyku: Uyuduğunuz süre içinde uykunun bölünmemiş olması gerekir. Gece defalarca uyanıyorsanız 10 saat uyku bile size yetmeyecektir. Bu durumda gün boyu kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz.
2- Gece çalışma veya geç yatma: Sağlıklı bir uyku için zaman aralığı çok önemlidir. Saat 22:00 ve 07:00 arası yani gece uyulmalıdır. Eğer gece geç saatlerde örneğin 01:00 veya 02:00 gibi geç saatlerde yatıyorsanız, gün içinde sürekli uyuma isteğiniz olacaktır.
3- Uyku Apnesi: Uyku apnesi genellikle fazla kilolu kişilerde görülen bir hastalıktır. Basit bir horlamadan farklı olarak uyku apnesinde, kişinin uyku esnasında en az 10 saniye süreyle solunumu durmaktadır. Bu da hem akciğer hem de kalpte bir dizi cevaba neden olur. Kişinin uykusu gece boyunca defalarca kesilir ve uykunun kalitesi bozulur. Uyku apnesi olan kişiler klasik olarak yüksek sesle horlarlar. Uyku apnesi bulunanların kalp damar hastalıklarına ve beyin damar hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. Ayrıca bu kişilerde cinsel fonksiyon bozuklukları da görülebilir. Gün içinde halsizlik ve sürekli uyku hali, sabahları ise baş ağrısı ve ağız kuruluğu ile uyanmalar tipiktir.
4- Narkolepsi: Seyrek görülen bu hastalık daha çok gençlerde görülür. Narkolepsili kişiler, gün içerisinde çevreden bir uyaranın olmadığı zamanda (örneğin masa başında otururken) uyuya kalır ve bunu engelleyemezler. Bu uyuma atakları gün içinde sürekli tekrarlar. Bu uyku hali dakikalarca hatta saatlerce sürebilir. Kişinin gece uykusu parçalıdır. Geceleri kesintisiz uyuyamaması nedeniyle sürekli uyku isteği artar.
4- Huzursuz Bacak Sendromu: Tipik olarak gece saatlerinde, bacaklar hareketsizken başlayan rahatsızlık hissidir. Kişi bacağında sürekli olarak karıncalanma ve iğnelenme hisseder. Bu his kişiyi son derece rahatsız eder. Kişi uymakta zorlanır ve uyuyabilse bile kaliteli bir uyku uyamaz. Bu kişiler sabah saatlerinde sürekli uyku hali içinde olurlar. Bunun sebebi ise gece uyuyamamış olmalarıdır.
5- Aşırı kilolu olmak: Fazla kilolu kişilerin uykuları da kaliteli olmayabilir. Kilolu beden gece boyunca dinlenmekte zorlanabilir.
6- İnsomni(Uykusuzluk): Uykuya dalmada yada sürdürmeden zorluk çekerler.
7- Kan sodyum seviyelerinde yükseklik veya düşme olması: Kandaki sodyum değerinin normal seviyesinde olması kaliteli bir uyku içinde önemlidir.
8- Alkol ve sigara kullanımı: Alkol tüketimi uyku kalitesini önemli ölçüde düşürür.
9- Hipotiroidi (tiroid bezinin yetersiz çalışması): Bu rahatsızlık kişde halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, kilo alma ve ödeme neden olabilir.
10- MS, Epilepsi ve Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklar: Bu hastalıklar uyku kalitesini önemli ölçüde düşürür.
11- Kafa travmaları: Kafa yaralanmalarında uykulu hal çok tehlikelidir. Kafa travması sonrasında uykulu hal varsa, en yakın hastaneye gitmek gerekir.
12- Şeker hastalığı: Vücut fizyolojisini etkileyen şeker hastalığı, kişinin uyku kalitesini de önemli ölçüde bozabilir.
13- Bazı ilaçlar: Bazı sakinleştiriciler, bazı depresyon ilaçları, bazı epilepsi ilaçları ve bazı alerji hapları kullanıldığında gün boyu uykulu ve sersem hissi verebilir.