Anne ve babaların en zorluk çektiği konulardan biri de çocukların beslenmesidir. Yemek yemeyen çocuk anne ve baba için oldukça ciddi bir sorundur. Anne ve babalar çocuklarına bütün gün; “Çocuğum ağzını aç!”, “Bunu yemezsen büyüyemezsin”, “Sen bütün gün ağzına bir lokma bile almadın”. derler ve bu kısır döngü bir türlü kırılmaz. Peki, çocuklarımız neden iştahsız? İştahsız çocuklar, son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Peki çocuklar, yemek gibi eğlenceli, besleyici ve güzel olan bir şeyi neden istemez ve bir sorun haline getirir. Bu yazımızda bu konuya eğileceğiz.
Beslenme konusunda sürekli baskı yapmaya ve çocuğumuza sürekli olarak; “Yediğin yetersiz” mesajını iletmeye başladığımızda beslenme, çocuğumuzla aramızda bir çatışma konusu olmaya başlar. Çatışmanın olduğu yerde de elbette istek ve iştah olmaz. Baskıcı, zorlayıcı ve ısrarcı yaklaştığımız sürece beslenme; çocukların ihtiyaçlarını karşıladığı değil, kaçtığı bir durum haline gelecektir. Siz zorladıkça çocuğunuz daha iştahsız bir çocuk olacaktır. Bu kısır döngüyü kırmanız gerekiyor. Bunu çocuğunuz değil siz yapacaksınız.
Çocuğunuza Beslenmeyi Öğrenmesi İçin Mutlaka Fırsat Tanıyın
Çocuklar, yemek ihtiyacının farkında değildir. Çocukların tek düşündüğü şey oyun oynamaktır. Yemek yemeleri için sürekli televizyon veya cep telefonlarıyla kandırılan bir çocuğun, yediklerinin farkında olmasını bekleyemezsiniz. Çocukları sürekli televizyon veya cep telefonlarıyla kandırmak ve dikkatini dağıtarak ağzına bir şeyler tıkıştırmak yerine; dış gerçekliğe uyum sağlaması adına ona sofra kurmalı, döke saça da olsa kendi beslenmesi için ona fırsat tanımalısınız. Zamanla iştahı yerine gelecektir. Burada en önemli püf noktası sabırdır.
Sofrayı Kurun ve Onu Yemesi İçin Zorlamayın
“Bırak aç kalsın, nasıl olsa yer!”. Çocuğunuzun kendi bedeninin farkına varabilmesi ve midesinin kontrolünü kazanabilmesi için; açlığı da tokluğu da kendisinin fark etmesi gerekiyor. Bu nedenle; çocuğa sürekli yemek vermek ya da hiç yemek vermemek, doğru bir karar değildir. Acıkan her canlı mutlaka yemek yer. Acıkınca yemek yemeyen bir canlı yoktur. Merak etmeyin sizin çocuğunuzda acıkınca yemek yiyecektir. Sabırlı olun ve ona acıkması için uzun bir zaman dilimi tanıyın.
Beslenmeyi Çatışma Haline Getirmeyin
Bir lokma, size göre hiçbir değeri olmayan bir miktar olabilir; ancak bu, bir avuç büyüklüğünde mideye sahip olan bebeğiniz için yeterince büyük bir miktardır. Gün içerisinde, saymadığınız lokmalar ile, çocuğunuzun karnının doymadığını düşünemezsiniz. Çocuğunuzun da kendisini doyuracak kadar, onu besleyecek kadar besini aldığına güvenmelisiniz. Yeter ki bir yetişkin olarak, beslenmeyi bir çatışma haline getirmeyin.